Scroll to top

Kelebihan Susu Kambing | Susu Kambing Omamaa Eenara


Meera - August 5, 2019 - 0 comments

Mana Yang Bagus? Susu Kambing Atau Susu Lembu?

Memang Banyak Kelebihan Yang Terkandung Di Dalam Susu Yang Di Katakan Terbaik Untuk Manusia Selepas Susu Ibu.

Sangat Sesuai Bagi Merawat Ulser

Susu kambing adalah susu kedua terbaik selepas susu ibu kerana kedua-duanya bersifat alkali Manakala, susu lembu pula bersifat asid.Oleh itu, susu kambing sangat sesuai bagi merawat ulcer

Melindungi usus besar daripada bahan penyebab kanser

Susu kambing mempunyai lebih banyak kandungan kalsium (32.6%) berbanding susu lembu (29.7%) dalam kuantiti yang sama. Kalsium penting dalam membantu tulang

Membantu Sistem Ketahanan Sel Badan Manusia

Kandungan Mineral Selenium yang kaya dalam susu kambing bertindak sebagai bahan bagi membantu sistem ketahanan sel badan manusia dan bahan anti oksida. Selain itu ianya melawan virus secara semulajadi dan mencegahnya dari membiak.

Membentuk Tekanan Darah Dan Mengawal Fungsi Hati

Kandungan potassium & calcium yang tinggi dalam susu kambing serta kandungan sodium yang rendah dalam susu kambing sangat penting bagi membentuk tekanan darah yang normal dan mengawal fungsi hati yang normal.

Mengatasi Masalah Sembelit

Susu kambing mempunyai keupayaan untuk melembutkan sistem usus dan membantu mengatasi masalah sembelit.

Melambatkan Penuaan 

Susu kambing didapati mengandungi kandungan Bioorganic Sodium yang tinggi. Bioorganic Sodium dikenali dalam rawatan naturopathic sebagai elemen anti penuaan dan mengurangkan masalah Rheumatoid Arthritis (inflamasi sendi).

Baik Untuk Menambah Tenaga

Susu kambing mengandungi bahan riboflavin untuk tenaga dan juga boleh merawat simpton penyakit asma, eczema, colic, insomnia dan demam kuning

Mencegah Penyakit Diabetes

Kandungan silicon dan fluorine yang tinggi dalam susu kambing dapat mencegah penyakit diabetes (kencing manis).

Baik Untuk Sistem Penghadaman.

Susu Kambing Mudah Dicernakan Kerana Size Molekul Lemak Dalam Susu Kambing Adalah Lebih Kecil Jika Di Bandingkan Dengan Susu Lembu.Protein Dalam Susu Kambing Juga Bertindak Lembut Daripada Susu Lembu.Ini Akan Mengurangkan Kerengsaan Yang Mungkin Di Alami Berbanding Susu Lembu.

Susu kambing memerlukan 20 min untuk dihadamkan sedangkan susu lembu mengambil masa 2 jam. Ini disebabkan susu kambing mempunyai molekul lemak yang 1/5 lebih kecil dari susu lembu.

Tidak terdapat mukus (phlegm) didalam susu kambing oleh itu ia sangat sesuai untuk pensakit asthma dan mereka yang mempunyai alahan terhadap susu lembu.

Baik Untuk Penyembuhan.

Susu Kambing Baik Untuk Penyembuhan Yang Terbaik Membina Otal,Sistem Saraf Dan Mental.Susu Kambing Mengandungi Segala Vitamin,Mineral,Protein Dan Lemak Yang Penting Bagi Pertumbuhan Jaringan Otak Dan Enzim Sekaligus Memberi Tenaga Untuk Otak.

 

 

Please follow and like us:
error

Related posts

Post a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *